Sarcina in adolescenta



Conform ultimelor statistici facute in Romania, peste 35% dintre adolescenti, care au varsta cuprinsa intre 13 si 17 ani, au intretinut, cel putin o data, raporturi sexuale. Dintre acestia, aproximativ 20% ajung sa descopere ca se afla in primul trimestru de sarcina. Uneori, poate fi prea tarziu pentru a avea ca optiune avortul, iar adolescentii se vad nevoiti sa nasca, la randul lor, alti copii.

Din pacate, la noi in tara nu exista vreo campanie promovata la o scara mare care sa ii educe pe cei mici in privinta anticonceptionalelor. Intr-adevar, majoritatea dintre ei stiu despre aceste metode, dar multi nu cunosc riscurile asociate cu sexul neprotejat.

Sarcina in adolescenta reprezinta o provocare pentru acea persoana, deoarece corpul nu se afla, inca, la maturitate, iar el depune eforturi mari pentru a putea face fata noilor schimbari. Primul trimestru de sarcina reprezinta momentul cel mai critic pentru o adolescenta, deoarece aceasta este perioada cand corpul efectueaza cele mai mari schimbari, cum ar fi al crestera nivelurilor de hormoni implicati in fertilitatea la femei.

Ce trebuie sa faci

Desi, din punct de vedere religios, avortul nici macar nu exista ca optiune, aceasta pare decizia cea mai buna ce poate fi luata de o adolescenta. Sarcina in adolescenta poate duce, uneori, la amanarea studiilor pentru acea persoana, dar si adaugarea unei noi responsabilitati ce ii va schimba viata intr-un mod neplacut. In plus, un corp nedezvoltat risca sa dezvolte diferite probleme de sanatate, unele dintre ele destul de grave, cum ar fi o anemie severa.

Daca te afli in primul trimestru de sarcina si nu doresti sa renunti la ea, atunci informeaza-te si asigura-te ca vei face tot posibilul pentru a iti mentine atat sanatatea ta, cat si a copilului. Nu manca prea mult, pentru ca o sarcina in adolescenta nu inseamna ca va trebui sa consumi de doua ori mai multe alimente. Ai incredere in corp si mananca doar atunci cand acesta iti cere acest lucru.

Ce alimente nu trebuie sa lipseasca intr-o sarcina in adolescenta

In primul rand, suplimentele cu acidul folic sunt recomandate, de foarte multe ori, in astfel de cazuri, deoarece corpul nu este, inca, dezvoltat pe deplin, iar acest nutrient are efecte extrem de benefice pentru fetus. Cu siguranta, medicul iti va prescrie un tratament cu suplimente nutritive, pentru a fi sigur ca cel mic va dispune de toate substantele de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Riscuri asociate cu sarcina in adolescenta

Avorturile spontane si nasterea unui fetus mort reprezinta doua probleme grave care apar, cel mai des, in randul adolescentelor. Adeseori, din cauza stressului si a imaturitatii, viitoarele mame consuma anumite substante nocive pentru ele si copil, cum ar fi tutun, alcool, si asa mai departe. Dar imediat ce adaugam si faptul ca adolescentele nu au un organism ideal pentru dezvoltarea unui copil, este de la sine inteles de ce apar unele conditii de sanatate.

Daca ai aflat ca esti in primul trimestru de sarcina, nu mai sta pe ganduri si spune-le parintilor si medicului tau, pentru a dispune de timpul necesar pentru a lua decizia corecta. Mai mult decat atat, este foarte important sa iti faci vizitele prenatale, pentru ca cel mic sa se afle intr-o continua monitorizare din partea medicului, daca doresti sa continui cu sarcina.

Friend or Unfriend?

O mai veche cunostinta a mea, pe vremuri vecina de bloc si destul de apropiata, a fost inselata de sotul ei. Si are cea mai proasta parere – cum altfel?! - si despre el si despre amanta sa. De unde stiu despre asta, de vreme ce nu ne-am mai intalnit de ani buni? Ei bine, eternul nostru confident si eternul “jurnal de stiri”, Facebook-ul. 

Inca de la prima ora a diminetii femeia efectiv umple Newsfeed-ul oricui o are in lista de prieteni, cu mesaje, citate si imagini postate frenetic si cu o incapatanare demna de o cauza mai buna! Vreau, nu vreau, stiu exact prin ce stare trece, fie ca e trista, dezamagita, melancolica, fie ca incearca regrete amarnice pentru timpul pierdut, fie ca e furioasa, fie ca injura amantele si gaseste o scuza barbatilor, fie ca se pregateste de razbunare... Fata asta este o carte deschisa pentru oricine ii este Facebook Friend. De pilda azi dimineata deschid Facebook-ul, cu o cafea aburinda in fata, dornica sa vad cine s-a trezit, cine prin ce cluburi a mai fost azi-noapte si tot soiul de astfel de “de-ale Facebook-ului”. Prietena mea, treaza si ea! Si nu oricum, ci cu forte proaspete. “Amantele sunt WC-urile unde merg barbatii sa isi faca nevoile”. Ei bine, pan-aici! Asta e deja prea mult si nu vreau sa am imaginea asta de la prima ora a diminetii. Ca atare, de vreme ce stiindu-i problema (si una destul de serioasa), nu am simtit nevoia sa o sun macar de consolare, si mai mult decat atat realizez in timp ce scriu ca nici nu mai am numarul ei de telefon, ma gandesc ca e momentul sa o scot din lista de prieteni. Pentru ca nu imi place stilul, pentru ca ma simt agresata, pentru ca fiindu-i prietena pe Facebook nu pot alege momentele cand vreau sa ii fiu confidenta sau sa o consolez, ci sunt nevoita sa o “ascult” tot timpul. Si pentru ca pot. 

Pentru ca pe Facebook ma pot “dezprieteni” mult mai simplu de cineva, fara durere, fara lacrimi, fara reprosuri, fara sa risc sa fiu si eu o noua tinta a frustrarii sale. Si mai ales fara ca deocamadata persoana sa stie…

Trei zile de cosmar

Nu gasesc nimic mai greu de suportat decat asteptarea, mai ales atunci cand la capatul ei vei putea stii ce schimbari va suferi intreaga ta existenta, ce curs va avea viata copilului tau, daca il vei putea feri de drame si suferinte, daca va avea o viata normala… Iata-ma la capatul a trei zile groaznice, unele dintre cele mai dureroase din viata mea, trei zile de cautari, trei zile de frustrari, trei zile in lacrimi, trei zile in care speranta a fost prea greu de gasit si mult prea firava pentru a ma agata de ea. 

Aveam sa aflu dupa aceste trei zile, din minut in minut, rezultatul analizelor care avea sa imi spuna daca fetita mea de numai 3 saptamani sufera de cumplita Fenilcetonurie, o boala care i-ar fi schimbat viata pe de-a intregul. Si rezultatul a venit… 0,9 nivelul fenilalaninei in sange, o valoare in parametrii normali, o valoare ce insemna ca fetita mea este sanatoasa. Si totusi… o valoare extraordinar de mica fata de cea avuta la prima analiza – 18! Ce se intamplase? De ce aceasta variatie? E vorba de o greseala? Si daca da, a cui? Excluzand din start posibiltatea ca ambele analize sa fi fost corecte si nivelul aminoacidului respectiv in sange sa fi scazut (pentru ca prin alaptarea la san copilul a primit in aceste trei saptamani de viata extrem de multa proteina din laptele matern, ceea ce nu ar fi dus decat la cresterea si mai mult a nivelului fenilalaninei in sange), nu avem decat varianta erorii medicale. Recoltare defectuoasa? Probe schimbate la maternitate dupa recoltare? O greseala de laborator? Procesare defectuoasa? Ce ne provocase durerea si disperarea din ultimele zile? Nu avem nici acum aceste raspunsuri. Nici acum, cand dupa alte trei saptamani Natalia a fost din nou supusa la noi teste pentru re-confirmarea rezultatelor. Si nici de aceasta data uriasul rezultat 18 de la screeningul pentru Fenilcetonurie nu s-a confrmat! Slava Domnului! Si totusi raspunsuri nu au nici medicii care ne-au avut in evidenta. Insa credinta mea este ca nici nu au pus intrebari pentru a avea raspunsuri!

Ph-ul tau face furori

Mergi pe strada si deodata simti un miros care te incanta. Cineva care trece pe langa tine, foloseste in ziua respectiva un parfum care in prima instanta, iti place, ba chiar, iti place foarte mult. Ei bine, multi dintre am patit adesea sa ne miroase ceva foarte bine si sa vrem sa stim ce este. 

Eu, personal, las toata rusinea si ma duc sa il intreb pe om ce foloseste. Pana acum nu m-a injurat nimeni, deci pot s-o mai fac. Ideea este ca atunci cand ajung in magazin si vreau sa il cumpar si eu, automat il folosesc pe incheietura mainii si il miros. La mine, nu mai miroase la fel.  Aceiasi situatie am intalnit-o si cu mama mea, cand am achizitionat impreuna un parfum care ne-a placut foarte mult. In urma mea, miroseau hainele si asternuturile, pe cand, la ea, pana seara nu mai mirosea nimic. Mi-am adus aminte in acel moment, de un lucru pe care il citisem pe internet, conform caruia, acelasi parfum isi schimba mirosul in functie de ph-ul fiecaruia. Este cat se poate de adevarat.  Poate nu multi nu constata acest lucru, dar parfumul se „adapteaza”, daca putem spune asa, personalitatii fiecaruia. Bineinteles ca atunci cand vei trece pe langa cineva care il foloseste, il va recunoaste, pentru ca oricat s-ar adapta ph-ului respectivului, nu isi pierde din esenta. Bineinteles ca acest lucru il vei observa la un parfum de calitate, care persista si de unul singur destul de mult. Cel mai intelept, cand te hotarasti sa achizitionezi unul, este sa iti pulverizezi la incheietura mainii sau pe gat (daca nu folosesti deja un altul) si sa astepti o zi ca sa vezi cat de bine se adapteaza pielii tale. 

Niciodata, cand pulverizezi la incheietura mainii, sa nu freci mainile intre ele. Este cel mai gresit lucru pe care il fac tot mai multe persoane. Oricum ar fi, asigura-te ca si la tine miroase asa cum ti-a mirosit, ca sa nu dai banutii degeaba si ca persista la fel de mult pe cat iti doresti. Un parfum bun va persista si dupa o noapte nebuna in club. N-ar strica sa incerci si testul asta :).