Viitorul protejarii eficiente a mediului, depinde de toaletele publice ecologice

Considerata de multi o „speranta futurista”, toaleta ecologica a castigat teren si la noi in tara, desi la inceput a fost privita cu scepticism. Nu e usor sa accepti sa mergi la baie intr-o cabina micuta amplasata fix pe langa drumul principal pe unde trec oamenii. Uneori sunetele scoase in timpul folosirii toaletei si mirosurile neplacute pot sa duca la intimidarea, rusinarea groaznica a celui care o foloseste.

Si totusi, ce e mai bine? Sa te duci in spatele unui copac si sa poluezi mediul inconjurator cu dejectiile tale sau sa te duci in toalete publice ecologice unde ai intimitatea ta garantata si tot ce iti trebuie ca sa te simti confortabil si sa-ti faci „treaba” exact ca in propria baie de acasa? Cu siguranta a doua varianta, mai ales ca, spre deosebire de toaleta de acasa, toaletele publice ecologice nu consuma nici apa, si nici nu lasa un miros neplacut persistent cum se intampla adesea la baie cand ai o probleme cu stomacul.

Toaleta ecologica se limiteaza la o deschidere mai mare, un jgheab si un rezervor de compost de sub el. Materiile fecale si hartia igienica se duc direct in rezervorul de compost, langa care exista materiale de umplutura in recipiente speciale, adica rumegus de pin. La finalul folosirii toaletei individul arunca rumegus in toaleta, contribuind la crearea texturii ideale pentru inceperea proceselor de descompunere a dejectiilor umane. Pentru ca mirosul dat de descompunere este puternic, exista si aerisire speciala in toalete publice si substante care elimina mirosul neplacut. La un an, apa nu mai exista in deseuri iar volumul lor se reduce la o zecime din cel initial.

Rezultatul e un fertilizator premium pentru sol, plin de humus si substante hranitoare, bune pentru dezvoltarea plantelor. Efortul facut merita daca stam sa ne gandim ca mediul e protejat, noi ne facem nevoile in conditii civilizate si nu ca oamenii primitivi iar intimitatea nu ne e afectata de ochii curiosilor sau amatorilor de senzatii tari cu tenta sexuala.

No comments:

Post a Comment