Sarcina in adolescenta



Conform ultimelor statistici facute in Romania, peste 35% dintre adolescenti, care au varsta cuprinsa intre 13 si 17 ani, au intretinut, cel putin o data, raporturi sexuale. Dintre acestia, aproximativ 20% ajung sa descopere ca se afla in primul trimestru de sarcina. Uneori, poate fi prea tarziu pentru a avea ca optiune avortul, iar adolescentii se vad nevoiti sa nasca, la randul lor, alti copii.

Din pacate, la noi in tara nu exista vreo campanie promovata la o scara mare care sa ii educe pe cei mici in privinta anticonceptionalelor. Intr-adevar, majoritatea dintre ei stiu despre aceste metode, dar multi nu cunosc riscurile asociate cu sexul neprotejat.

Sarcina in adolescenta reprezinta o provocare pentru acea persoana, deoarece corpul nu se afla, inca, la maturitate, iar el depune eforturi mari pentru a putea face fata noilor schimbari. Primul trimestru de sarcina reprezinta momentul cel mai critic pentru o adolescenta, deoarece aceasta este perioada cand corpul efectueaza cele mai mari schimbari, cum ar fi al crestera nivelurilor de hormoni implicati in fertilitatea la femei.

Ce trebuie sa faci

Desi, din punct de vedere religios, avortul nici macar nu exista ca optiune, aceasta pare decizia cea mai buna ce poate fi luata de o adolescenta. Sarcina in adolescenta poate duce, uneori, la amanarea studiilor pentru acea persoana, dar si adaugarea unei noi responsabilitati ce ii va schimba viata intr-un mod neplacut. In plus, un corp nedezvoltat risca sa dezvolte diferite probleme de sanatate, unele dintre ele destul de grave, cum ar fi o anemie severa.

Daca te afli in primul trimestru de sarcina si nu doresti sa renunti la ea, atunci informeaza-te si asigura-te ca vei face tot posibilul pentru a iti mentine atat sanatatea ta, cat si a copilului. Nu manca prea mult, pentru ca o sarcina in adolescenta nu inseamna ca va trebui sa consumi de doua ori mai multe alimente. Ai incredere in corp si mananca doar atunci cand acesta iti cere acest lucru.

Ce alimente nu trebuie sa lipseasca intr-o sarcina in adolescenta

In primul rand, suplimentele cu acidul folic sunt recomandate, de foarte multe ori, in astfel de cazuri, deoarece corpul nu este, inca, dezvoltat pe deplin, iar acest nutrient are efecte extrem de benefice pentru fetus. Cu siguranta, medicul iti va prescrie un tratament cu suplimente nutritive, pentru a fi sigur ca cel mic va dispune de toate substantele de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Riscuri asociate cu sarcina in adolescenta

Avorturile spontane si nasterea unui fetus mort reprezinta doua probleme grave care apar, cel mai des, in randul adolescentelor. Adeseori, din cauza stressului si a imaturitatii, viitoarele mame consuma anumite substante nocive pentru ele si copil, cum ar fi tutun, alcool, si asa mai departe. Dar imediat ce adaugam si faptul ca adolescentele nu au un organism ideal pentru dezvoltarea unui copil, este de la sine inteles de ce apar unele conditii de sanatate.

Daca ai aflat ca esti in primul trimestru de sarcina, nu mai sta pe ganduri si spune-le parintilor si medicului tau, pentru a dispune de timpul necesar pentru a lua decizia corecta. Mai mult decat atat, este foarte important sa iti faci vizitele prenatale, pentru ca cel mic sa se afle intr-o continua monitorizare din partea medicului, daca doresti sa continui cu sarcina.

No comments:

Post a Comment