Spirit autentic din Maramures

Pe cursul vaii Tisa, inconjurata de Muntii Tibles, Rodnei, Oasului si Gutai se gaseste Depresiunea Maramuresului ce ofera oricarui vizitator minunatia peisajelor si energia locuitorilor sai. Pastrarea traditiilor din regiune te poarta in lumi considerate apuse. Portul popular include o geanta lucrata manual din lana infrumusetata cu motive geometrice. Aceasta a fost adoptata si de persoane care nu se imbraca traditional, intrucat aceste genti sunt purtate si la tricouri cu blugi, reprezentand astfel un accesoriu util si estetic.

Muntii care adapostesc depresiunea reprezinta leaganul unor civilizatii denumite moroseni. Ei sunt oameni carora le face placere compania si discutia, iar ospitalitatea lor este cunoscuta. De aceea turistii pot regasi linistea si armonia vacantei in orice pensiune Maramures. Casele morosenilor sunt construite de obicei in partea opusa a intrarii si presupune existenta mai multor cladiri, cea mai mare dintre ele fiind grajdul. O cultura bine impamantenita in minunata zona maramureseana este cultura lemnului. Bisericile de lemn sunt recunoscute ca obiective turistice legendare. Biserica de lemn din Desesti a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in anul 1999, prezentand caracteristicile specifice secolului XVIII. Construita pe o fundatie de pietre, din stejar aceasta surprinde si prin farmecul picturilor interioare. Din Desesti se poate porni in oricare alt punct turistic din imprejurime. Comuna este aproape de Baia-Mare si Sighetu Marmatiei.

Recomandarea pentru o vacanta in spiritul zonei este o cazare Desesti la una dintre pensiunile de aici. Gazdele sunt primitoare si deseori te intampina cu horinca si paine de casa.

Tot aici se gaseste si Complexul Muzeal Turistic Desesti care ofera inclusiv locuri de cazare. In satul Mara din comuna Dudesti se gaseste o pastravarie ce poate fi un punct ambiental autentic oferind turistilor atat o masa gustoasa servita alaturi de cei dragi cat si un loc de innoptat.

Viata are intotdeauna un mod placut de a surprinde, iar aceste regiuni sunt cadoul pe care ea il ofera iubitorilor de natura si simplitate.

No comments:

Post a Comment