Despre gheata carbonica

gheata carbonica
Poate ati mai vazut pe la televizor cum se realizeaza sablarea adica acea activitate ce se ocupa cu curatarea suprafetelor cu un jet puternic de nisip sau apa, materiale cu puternice proprietati abrazive. Se poate spune ca  e un fel de slefuire ce curata rapid un strat subtire de la suprafata materialului sablat. Insa, mai eficienta decat apa sau nisipul, gheata carbonica in forma ei solida reprezinta un material la fel de dur precum cele doua mentionate mai sus, fiind o solutie ideala pentru sablare. Singura diferenta este ca la folosirea ghetii uscate nu mai exista nici un fel de resturi de curatat avand in vedere ca dupa utilizare gheata se evapora, lasand suprafata curata.
Inca din anii 1800, un om de stiinta francez a descoperit cat de importanta este gheata carbonica dar pana pe la inceputul urmatorului secol nimeni nu brevetase inca o asemenea  inventie. Totusi lucrurile au evoluat odata cu oficializarea proprietatii intelectuale asupra acestui produs, lucru facut de americanul Thomas Slate. Din acel moment productia si distributia de gheata carbonica a devenit o afacere din ce in ce mai importanta.
Limitata insa de costurile de productie nu tocmai reduse, ultima problema in calea folosirii pe scara larga a ghetii uscate a fost rezolvata prin descoperirea altor procedee industriale, care produceau dioxid de carbon care element secundar.
 Metodele de lucru pentru extragerea amoniacului din azot au fost unele dintre cele care au stat la baza extinderii facilitatilor de productie care realizau gheata carbonica. Dar nu numai procedeele de fabricatie au inregistrat un progres deosebit ci si domeniile de utilizare ale ghetii. La inceput tehnologia era folosita doar la punerea in fuctiune a spatiilor frigorifice de depozitare care nu foloseau sistemele ciclice cu freon insa acum gheata carbonica a inceput sa fie foarte cautat in industria sablarii si nu numai datorita unor puternice avantaje pe care aceasta substanta le ofera.
In alta ordine de idei,  varianta alimentara a ghetii carbonice este folosita atat pentru refrigerarea instantanee a alimentelor si mostrelor din laboratoare cat si pentru pregatirea unor evenimente festive. Asa se face ca masinile de fum cu gheata uscata au devenit o adevarata moda iar bauturile ce contin aceasta substanta sunt si ele la moda, fiind apreciate pentru aspectul pe care il ofera chiar si celui mai simplu cocktail.

No comments:

Post a Comment