Istoria unei lenjerii

Istoria unei lenjerii de pat incepe cu istoria fibrei sale. Acum  5 milenii in urma s-a nascut un material fascinant si elegant: matasea. Creata de viermii de matase care ulterior se transforma in minunatii fluturi aceasta a devenit unul dintre cele mai apreciate materiale.

Este usor de observat povestea din spatele firului de matase: dintr-un cocon, natura binecuvanteaza omenirea cu un fir remarcabi iar din viermi, reda splendoarea transformandu-i  in uluitorii fluturi. Omul a fost obligat moral sa creeze la randul lui din firul de matase lenjerii de pat pe masura frumusetii oferite. Locul de nastere al acestui textil este China. Se spune ca intr-o dimineata, trezita de cantecul unei mierle, imparateasa a inceput sa se plimbe prin gradina in cautarea sunetului. Printre frunzele copacilor, in locul pasarii, ea a descoperit acele oua micute pe care le-a urmarit de-a lungul evolutiei lor. In fiecare zi venea cu drag sa vada ce se intampla cu ele, a urmarit cum s-au nascut omizile, cum s-au hranit cu frunzele copacului care le gazduiau, cum frumusetea a renascut  sub chipul ei prin transformarea in fluturi si cum acele fire din cocon erau de o finete fascinanta. Odata cu descoperirea producerii firului de matase, chinezii au pastrat secretul. Dupa aproximativ trei milenii jumate, taina a patruns totusi in Europa iar in jurul povestii au fost create de-a lungul timpului nenumarate alte povesti.

In Europa, matasea a ajuns prin Bizant (Istanbulul de astazi) si Roma, denumite „drumurile matasii”. Era un adevarat simbol al comertului si marca un parteneriat apreciat dintre doua culturi atat de diferite. Astazi, matasea este simbolul elegantei si luxului iar din firele ei delicate si fine sunt create lenjerii de pat de exceptie, reprezentand la randul lor calitatea suprema. Cum proprietatile matasii nu pot fi inlocuite de nici o alta textila nu ne ramane decat sa pretuim permanent acest material binefacator.

No comments:

Post a Comment